Sunday, May 7, 2017

uMuni: IT платформа для енергоменеджера.

  
   Інформаційні технології надзвичайно ефективні в підвищенні продуктивності та зниженні операційних витрат у різних бізнес-функціях підприємства. Ми вже не можемо уявити бухгалтерію без АРМ (автоматизоване робоче місце) бухгалтера, і вже давно стало стандартом управління взаємовідносинами з клієнтом за допомогою системи CRM (Customer Relationship Management). А контролювати запаси, виробничі процеси та бюджет підприємства допомагають системи ERP (Enterprise Resource Planning System), діловодство теж стає більш гнучким і ефективним завдяки СЕД (система електронного документообігу). Так само і система енергоменеджменту підприємства ефективніше працює разом із використанням програмного забезпечення EIS (Energy Information System).

  Однією з таких систем є uMuni - український технологічний проект підвищення ефективності енергоменеджменту комунальних підприємств, портфелю нерухомості муніципалітетів і комерційних організацій.

  uMuni – це повністю Cloud (Хмарне) рішення. Сама система розповсюджується за моделлю «Програмне забезпечення як послуга» - користувачу не потрібно нічого встановлювати, йому слід лише оплачувати вартість користування програмним продуктом, яка залежить від кількості доданих у систему будівель.

  Розглянемо її основні інструменти аналізу як портфелю нерухомості, так і окремих будинків.

 В uMuni є два типи аналітики для комерційної та житлової нерухомості:

  1.  Аналіз показників енерговитрат ОДНОГО об'єкту нерухомості.
  2.  Загальний та порівняльний аналізи показників енерговитрат ГРУПИ об'єктів нерухомості.

  Проведемо огляд можливостей аналізу окремого об'єкту нерухомості.  У даній статті всі графіки відображають споживання реальної офісної 5-поверхової  будівлі площею 4574 м2.

1.1 ПОВНИЙ ЗВІТ. Це аналіз  ЩОДЕННИХ показників витрат енергоресурсів будівлі на фоні графіку зміни зовнішньої температури. 



За допомогою цього звіту зручно відстежувати: 1) аномальні підвищення витрат енергії; 2) зменшення  споживання енергоресурсів у вихідні дні; 3) реагування автоматики котлів або системи кондиціонування на зміни температури зовнішнього повітря.


1.2. РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ.  Регресійний аналіз витрат використовується тоді, коли є залежність витрати енергоресурсів від інших факторів. Наприклад, витрата газу тісно пов'язана зі зміною температури зовнішнього повітря. Коли енергоменеджер декларує заощадження газу 10 тис. м3 в порівнянні з минулим опалювальним періодом, то у власника нерухомості або фінансового директора може виникнути питання, чи не є це заощадження наслідком теплої зими. Регресійний аналіз допомагає дізнатися, скільки кубів газу було реально заощаджено/перевитрачено із врахуванням фактичної кількості градусоднів в опалювальному періоді.

На тижневому графіку споживання газу, що наведений вище, блакитним кольором зображене реальне споживання газу, чорним кольором - витрати газу, які розраховані на основі даних попереднього опалювального періоду. Різниця між чорним та блакитним графіками і є РЕАЛЬНИМ заощадженням. Більше про регресійний аналіз можна дізнатись на сайті www.degreedays.net. Сама функція, побудована за допомогою регресійного аналізу, виглядає в uMuni таким чином:


Слід зазначити, що платформа uMuni автоматично збирає погодні дані про всі міста України, перетворює їх в градусодні, що є тим змінним параметром, від якого залежить витрата газу. В іншому випадку для побудови подібного графіку слід було б отримувати ці дані з кожної метеоточки.

1.3. ЕНЕРГІЯ-ТЕМПЕРАТУРА. Інформативний графік, який допомагає розуміти, в який місяць будівля споживає найбільшу/найменшу сумарну енергію.


1.4.  МІСЯЧНИЙ ЗВІТ. Простий інформативний графік ЩОМІСЯЧНИХ витрат різних видів енергоресурсів.

6_UMUNI_month_report

      Для групи об'єктів нерухомості або всього портфелю нерухомості uMuni пропонує наступні звіти.

2.1. РІЧНЕ СУКУПНЕ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ
7_UMUNI_gross_yearly
  Цей звіт використовується для розуміння поточної тенденції енергозбереження всіх об’єктів портфелю нерухомості. Особливість даного графіку полягає в тому, що значенням спожитої енергії в кожному місяці є сума енергоспоживання за останні 12 місяців. Припустимо, що:
m (1, 2, 3 .... 36)  - це місяці періоду, що аналізується, а
Em - енергія, спожита об’єктами портфелю нерухомості за конкретний місяць.
Тоді функція графіку річного сукупного енергоспоживання буде виглядати наступним чином:
Sm = Em + E(m-1) + E(m-2) + E(m-3) + ...  E(m-11), тобто значення функції в кожному місяці - це сукупна спожита енергія всіх 12 попередніх місяців.
Для чого такі складнощі? Справа в тому, що результат споживання за місяць малоінформативний в масштабі декількох років та й чекати річного звіту до закінчення календарного року - це довго. За допомогою  графіку річного сукупного споживання відображається річна тенденція кожного з місяців - відповідно, енергоменеджер може більш оперативно відреагувати коригуючими заходами у разі збільшення річного споживання.


2.2. РЕЙТИНГ БУДІВЕЛЬ ЗА КЛАСАМИ ЕНЕРГОСПОЖИВАННЯ

8_UMUNI_reyting

  У звіті виводиться питоме енергоспоживання (сумарна енергія, переведена в кВт і поділена на опалювальну площу будівлі) по кожному об'єкту нерухомості. Рейтингування будівель можна робити за різними групами, в яких будівлі найбільш схожі одна на одну за профілем, площею або призначенням. Рейтинг дозволяє визначити будівлі, що найбільше потребують уваги енергоменеджера, а також відзначити facility менеджерів, будівлі яких мають високі класи енергозбереження.

  Окрім вищенаведених аналітичних інструментів, uMuni пропонує багато інших сервісів, зокрема:

     встановлення лімітів споживання для кожного з об'єктів нерухомості з автоматичним сповіщенням на електронну пошту у разі його перевищення;
     визначення аномалії споживання в групі будівель, які близькі за призначенням і повинні були б мати подібний характер споживання;
     апаратне рішення щодо зчитування фактичних витрат споживання енергоресурсів та їх автоматичної передачі у базу даних;
     паспортизація та інвентаризація будівель, детальний опис будівлі, конструкторської документації та інженерних мереж;
     розподіл та окремий облік споживання енергоресурсів між орендарями в будівлі;
     фіксування заходів покращення енергоефективності та модернізації будівлі;
     генерація, виставлення та аналіз рахунків (орендарям) з можливістю прив’язки до різних одиниць виміру та ситуацій;
     відслідковування та контроль проектів, виконаних згідно із стандартом енергоменеджменту ISO 50001.
  Український ринок програмних продуктів для енергоменеджменту недостатньо розвинутий, тому вибір українських EIS-систем наразі невеликий. Але якщо англійська мова та вартість послуг не є проблемою, то вибір якісних програмних продуктів  на світовому ринку достатньо широкий. За даними сайту Capterra.com, існує 156 програмних продуктів для енергоменеджменту та енергомоніторингу, серед яких найвідоміші - Wattics, ENERNOC, EnergyLogicIQ, EnergyDeck, Enistic та інші.
 
  Тому головна задача енергоменеджера (facility менеджера) - переконати внутрішніх стейкходерів компанії в доцільності витрат на подібні програмні продукти, а також пояснити їм, що витрати в розмірі від 100$ до 1000$ доларів США на рік можуть допомогти заощадити десятки і навіть сотні тисяч доларів США для підприємства.


No comments: